Heb je Zweedse vertalingen nodig? Dan is het wel handig te weten waar je op moet letten als je je teksten vertaalt (of laat vertalen), hoe je jouw Zweedse doelgroep overtuigt en hoe je eventuele zakenpartners bij je houdt.

De Zweedse markt

Steeds meer internationale bedrijven openen hun (digitale) deuren in Zweden. Het bedrijfsleven is daar dan ook oprecht om over naar huis te schrijven. Zakelijke procedures verlopen soepel, consumenten zijn verfijnd en de beroepsbevolking is hooggekwalificeerd. Creativiteit, nieuwe ideeën en innovatie staan centraal in het bedrijfsleven. Ondernemingen passen zich heel goed aan als dat nodig is en zijn goed in internationale concurrentie.

Dat het land concurrerend en productief is, blijkt ook wel uit het feit dat particuliere consumptie én detailhandelsverkopen in Zweden sterker groeien dan in bijna alle andere Europese landen. Al meer dan tien jaar geven de Zweedse consumenten telkens weer meer uit. De detailhandelsverkopen zijn daarmee goed voor ongeveer 40 procent van de totale uitgaven van huishoudens.

Hej, hallå, of gewoon ‘hello’?

Pas sinds 2009 is Zweeds de officiële taal van het land. Talen die de minderheid van de Zweden ook spreken: Samisch, Meänkieli en Fins. Het overgrote deel van de Zweden — 89% om precies te zijn — spreekt ook een aardig woordje Engels. Ondanks dat Zweden hun weg in het Engels wel weten te vinden, helpt het je een aantal Zweedse woorden te kennen. Zweden hechten waarden aan hun eigen taal, dus het is zéker slim je website en marketingmaterialen te laten vertalen. Gebruik dan niet te veel superlatieven als ‘wij zijn de beste’, want daar zijn de Zweden niet zo happig op. Zweden zijn geen fan van overdrijven.

Zo gedraagt de Zweedse consument zich

Zweedse consumenten gaan aan van duurzaamheid, betrouwbaarheid en veiligheid. Zijn die drie vereisten af te vinken bij een product of dienst? Dan weet de Zweedse consument dat het product door allerlei strenge kwaliteitscontroles is gekomen en dan zal het wel goed zijn. Dit bewijs je dus met meetbare resultaten en cijfers. Heb je ISO-kwalificaties en TÜV-certificaten? Die helpen je dan zeker.

Zweden gaan niet over één nacht ijs. Sterker nog: ze nemen uitgebreid de tijd om onderzoek te doen. Ze kijken dan vooral naar de duurzaamheid van het product of de dienst. Houd jij je daarmee bezig? Laat het dan vooral overal terugkomen. Postnord onderzocht eerder hoe het precies zit met dit onderzoek van de consument. Maar liefst 53% gebruikt het wereldwijde web voordat ze een aankoop doen in de winkel. Andersom gaat 13% eerst naar de winkel voordat ze online iets kopen.

Zo betaalt de Zweed het liefst

Over die uitgaven gesproken: in Zweden betaalt men het liefst met de pinpas, per factuur of door het met internetbankieren over te boeken. Om in precieze getallen te spreken:
• 39% betaalt het liefst met de pinpas
• 29% ontvangt het liefst een factuur
• 26% is gek op internetbankieren

In Zweden hoef je niet op pad te gaan met een broekzak vol euro’s. Je betaalt daar namelijk met de Zweedse kroon (SEK). Ja — Zweden is lid van de EU, maar probeert onder de verplichte euro-invoering uit te komen. Geld overmaken naar en van Zweedse bankrekeningen is wel gewoon kosteloos.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen

Heb jij een bedrijf dat maatschappelijk verantwoord onderneemt? Daar gooi je in Zweden hoge ogen mee. Het is één van de meest toonaangevende landen ter wereld op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). Vooral klimaatverandering, gender, mensenrechten en corruptiebestrijding zijn populaire onderwerpen.

Investeer in je service

Het is niet alleen de duurzaamheid die bepaalt of je potentiële klant bij jou koopt. Het gaat ook om of je waar voor je geld krijgt, of de verkoper van wanten weet en hoe de service is na aankoop. Handel je in meubels en huishoudelijke apparaten? Dan kijkt de Zweed met name naar keuzemogelijkheden, prijs en transparantie van je aanbod.

Online doet de Zweedse verkoper het ook goed. Zeer goed, zelfs. Zweedse ondernemingen richten zich volledig op klantervaring. Die is niet ‘lagom’, maar gewoon helemaal perfect. Dit geldt dus ook voor jou. Laat je communicatie vertalen, werk met klantenservicemedewerkers die vloeiend Zweeds spreken en meer. En kies dan ook voor vertalers die écht weten wat ze doen. O ja, goed om te weten: Zweedse consumenten zijn loyaal aan merken en winkels, dus als je ze eenmaal binnen hebt…

Zo overtuig je de Zweedse consument

Het mag duidelijk zijn: communiceer in het Zweeds. Heb je behoefte aan meer informatie over het vertalen van je website? Hier vind je de 10 beste tips bij het vertalen van websites. Dat ‘beste’ mag je dus al niet gebruiken in het Zweeds. 😉 Gelukkig zijn er veel native vertalers die precies weten welke dingen je wel en niet zegt, wat de gebruiken zijn en hoe je op een goede manier inspeelt op de cultuur en behoeften. Wees altijd eerlijk over je dienst of product. Vertrouwen krijg je door echt goed te zíjn. Niet door te zéggen dat je goed bent. Bewijs je gelijk met feiten en getallen en je zit gebakken. Denk trouwens ook niet dat je je Zweedse marketingboodschappen klakkeloos kan overnemen in andere Scandinavische landen. De landen verschillen zo van elkaar, dat het echt nodig is om per land een marketingplan en -boodschap te bedenken.

Geduld is in Zweden een nog schonere zaak dan in Nederland

Besluitvormingsprocessen vragen veel tijd en impulsiviteit wordt niet serieus genomen. Zweden vinden het belangrijk dat er eensgezindheid en harmonie is. Conflicten ga je dus het beste uit de weg. Heb je geduldig een bedrijfsrelatie opgebouwd? Dan heb je aan de Zweden betrouwbare zakenpartners.

Zweeds vertaalbureau nodig?

Onderneem je al in Zweden of ligt deze markt nog geheel voor je open? We helpen je graag je communicatie in orde te brengen. En dat is mogelijk op alle vlakken: medische vertalingen, marketingvertalingen in welke branche dan ook… wat je maar wil. Native vertalers gaan aan de slag met jouw teksten, zodat je zeker weet dat het écht goed is. Dat ontdekte onze trouwe klant Volvo al eerder.

Wil je meer weten over ons als Zweeds vertaalbureau? Stel ons al je vragen en vraag een offerte aan. Dit is helemaal gratis en vrijblijvend. En binnen 2 uur vind je ‘m op je digitale deurmat. Makkelijker kan niet.